Lippukunnan varsinainen toiminta tapahtuu erilaisissa ryhmissä. Ryhmien koot ja rakenteet määräytyvät ikäkauden mukaan.
Ryhmän viikoittainen toiminta koostuu noin tunnin mittaisesta kokouksesta. Kokoukset pidetään useimmiten lippukunnan kololla Ebba Brahen puistikko 2:ssa.
Lisäksi toimintaan kuuluu ryhmien omia sekä lippukunnan yhteisiä retkiä ja tapahtumia. Toimintaan kuuluvat pidemmät leirit ja isommat tapahtumat ovat useinmiten alueen tai keskusjärjestön järjestämiä.


Partiolaiset myös kilpailevat keskenäisestä paremmuudesta partiotaitokilpailuissa.

Viikoittainen toiminta kokouksissa rakentuu vanhojen taitojen kertaamisen ja uuden opettelun ympärille. Jokaisessa kokouksessa kerrataan ja/tai syvennetään jo opittuja taitoja sekä opetellaan uusia taitoja.


Opeteltavat taidot koostuvat mm. partio-, erä-, käden- ja sosiaalisista taidoista, joiden avulla nuorista pyritään kasvattamaa vastuuntuntutnoisia kansalaisia.

Retkillä ja leirieillä päästään testaamaan, kehittämään ja syventämään viikoittaisissa kokouksissa opittuja taitoja. Erityisesti ryhmien omilla retkillä ryhmä pääsee kehittämään itseään ryhmänä, mikä luo uskomaattoman vahvat yhteenkuulumisen tunteen.


Retket ja leirit suuntautuvat useimmiten luontoon, joten nuori pääsee irroittautumaan normaalista arjen hälinästä ja tutustumaan luonnon tarjoamiin ihmeisiin.

Partiotaitokilpailut ovat koulutuksellisia useimmiten leikkimielisiä kilpailuja, joissa eri lippukuntien ryhmät ottavat mittaa toisistaan joko piirinmestaruus- tai suomenmestaruustasolla

Eräkurkien edeltäjät – tyttölippukunta Pietarsaaren Kurjet ja poikalippukunta Pietarsaaren Eräveikot olivat jo 1990-luvun alussa ehtineet viettää 60-vuotissynttäreitään ja päätyneet yksissä tuumin lyömään hynttyyt yhteen.

Eräkurjet Pietarsaari – yhteislippukunnan perustamiskirjassa nähdään yhteisen tulevaisuuden rakentuvan vankalle pohjalle: ”Eräkurjet Pietarsaari on uusi lippukunta, joka on syntynyt Kurkien ja Eräveikkojen yhteisestä päätöksestä yhdistää voimat. Tulemme jatkamaan Kurkien ja Eräveikkojen taivalta partiopolulla unohtamatta kummankin yli 60 –vuotista toimintaa.”

Yhdistymisen perustekijä oli jo tuolloin partiotoimintaa vaivannut johtajapula. Kurjet ja Eräveikot olivat harjoitelleet yhteiseloa jo erilaisten juhlien ja tapahtumien merkeissä ja vaeltajaikäiset olivat muodostaneet ”Epämääräisen ryhmän”,josta sitten tulikin uuden lippukunnan alkuvuosien toiminnan varsinainen moottori.

Eräkurjilla oli siis jo alkumetreillä hallussa kaikki onnistumisen eväät: monikymmenvuotinen partioperinne, jäsenistö sekä toimitilat: Kolo ja Kämppä, jonka yhteinen taustayhteisömme Pietarsaaren Partiotuki oli jo 10 vuotta aikaisemmin rakentanut. 

Eräkurkien lippukunnan johtajat:

1996-1997    Rainer Rintala
1997-2003    Marianne Surma-aho
2003-2006    Pauli Rautiainen
2006-2008    Kaj Liljekvist
2009-2010    Jani Yli-Kantola
2011- 2015   Kaj Liljekvist
2016-            Marjo Finell

Eräkurjet on ollut järjestämässä useita partiotaitokilpailuja

Ustora 1998 – syys piirinmestaruuskilpailu Pietarsaaressa
Hela 2003 – talvi SM-kilpailu Ähtärissä
Hamina 2005 – talvi piirinmestaruuskisa Pietarsaaressa
TORPPA 2008 – syys SM-kilpailu Pietarsaaressa
Aikakone 2010 – sudenpentu- ja seikkailijakilpailu Pietarsaaressa
Juntu 2016 – syys SM-kilpailu Lapualla  

Osallistuminen leireille

Loisto 1996 (SP)
Tärppä-Särppä 1999 (EPP)
Kipinä 2003 (K-P)
Tarus 2004 (SP)
Pinja 2006 (EPP)
Kilke 2010 (SP)
Kelekka 2016 (Moomma alue)